Twilight Review….=)

November 30, 2008 at 6:22 am (Uncategorized) ()

Salam to all…hye2 semua….weekend come n go but this weekend seems went nicely n superb…haha…tetibe jd ter happy pulak sbb smalam mgabeskan mase ngan zie n fiza…jalan2 jakarta sememangnya seronok….berjalan kaki tnpa membazirkan duet ntuk teksi…bjalan ke Grand Indonesia tgk Fountain Showpastu cross ke Plaza Indonesia pastu sggah d EX(terjumpa org kedutaan Malaysia) n went back to Sarinah tgk mOvie…best2… kitorg tgk cter latest Twilight…must watch mOvie…vampire y hot plus girl y cun…actor n actress 2 thumbs up…sound effect best wit the tagline `When you can live forever, what do you live for???….

my twilight...

my twilight...

Starring:
Kristen Stewart – Bella Swan
Robert Pattinson – Edward Cullen
Peter Facinelli – Carlisle Cullen
Billy Burke – Charlie Swan
Elizabeth Reaser – Esme Cullen
Ashley Greene – Alice Cullen
Cam Gigandet – James
Jackson Rathbone – Jasper Hale
Nikki Reed – Rosalie Hale
Taylor Lautner – Jacob Black
Gil Birmingham – Billy Black
Christian Serratos – Angela Weber
Michael Welch – Mike Newton

ni part yang saya paling suke:

Edward Cullen: And so the lion fell in love with the lamb.
Isabella Swan: What a stupid lamb.
Edward Cullen: What a sick, masochistic lion.

btw,thank 2 zie n fiza…i had such a great nite…n to everybody must watch Twilight..=)

fiza n me n zie

fiza n me n zie


Advertisements

Permalink 3 Comments

OKB…=)

November 28, 2008 at 12:11 pm (Uncategorized) ()

Smile!!!!!Salam 2 all….nk tau x OKB 2 stand untuk ape??? Orang Kaya Baru….sy orang kaya baru hari ni…setelah menunggu akhirnya duet scholar masuk jugak….disebabkan duet ringgit naek rate, ha dpt 3 juta Rupiah…. waaa weeee….alhamdulillah…=)

duit rupiah....

duit rupiah....

ini menu makanan pertama saya selepas masuk duet:

Makanan di 4 sekawan bersama Maisarah:

1. Nasi Putih = 2500 Rp

2. Sambal Teri a.k.a Sambal Ikan Bilis = 1000 Rp

3. Sayur Sup = 1000 Rp

4. Aqua Gelas = 500 Rp

Total : 5000 Rp

Hari ni masuk duet pastu td sebelum masuk duet sy jumpa kamila. n izzati..ad insiden ngan kamila n izzati y membuatkan sy terharu sgt…baru sy sedar sy x pernah sorg2 dlm mghadapi masalah…masalah sy dah tahap critical n byk kwn2 y prihatin sebenarnya…terima kasih semua, saya sayang kamu semua!!!!!

Permalink 9 Comments

Happiness…

November 28, 2008 at 3:18 am (Uncategorized) ()

smile...=)

smile...=)

`When one door of happiness close,another opens;but often we look so long at the closed door that we do not see the one that has been opened for us ‘ ~ Keller,Helen

oleh itu, mari la kita menhappy kna diri even ad masalah sekalipun…setiap benda y jadi 2 mesti ad sesuatu di sebalik cerita nya…hehe…keep smiling =)

Permalink Leave a Comment

Suatu petang yang panas…

November 27, 2008 at 9:37 am (Uncategorized)

Satu petang yang panas seorang wanita berjalan bersama anaknya…

Anak: Mak2, kenapa ya cuaca hari ini panas??

Mak: Oh, cuaca hari ni panas sbb tiada hujan…

Anak y tidak berpuas hati dengan jawpan Mak nya bertanya lagi…

Anak: Kenapa mesti ada cuaca panas?? kan seronok kalau hujan je, cuaca pon jadi sejuk dan nyaman

Mak: Sayang, tidak semua yang panas itu x seronok dan x semua yang sejuk itu menyeronokkan… cuba sayang lihat kalo cuaca panas, petani bole bercucuk-tanam dan hasilnya kita dapat makan makanan yang sihat…

Anak itu mengangguk2 kan kepala, mak meneruskan kata-kata…

Mak: Cuba sayang lihat pula kalau cuaca asyik hujan sampai mendatangkan banjir..kan banyak yang hilang keluarga, harta benda…

Anak: Betul jugak kn mak…

Mak: Mestilah sayang, setiap apa yang ad di muka bumi ini sentiasa ada keburukan dan kebaikannya… Tidak semua yang kita nampak baik mendatangkan kebaikan dan x semua yang kita lihat buruk itu mendatangkan kebaikan…

Anak:Terima kasih mak, mak ni seronok la…adik sayang sangat ngan mak

Anaknya lantas memeluk ibunya…Ibunya cuma tersenyum.

p:s/inilah cerita yang sy bole terfikir ntuk ditulis dan dikongsi bersama di petang yang panas ni… take the moral n keep it in mind….

Permalink Leave a Comment

Old Pictures…

November 25, 2008 at 10:23 pm (Uncategorized) ()

Old Pictures..

I stood there..

At my bedroom wall.

Where I put all our memories,

There I saw that old picture,

I saw him,

Him that I love..

I saw the smile,

Smile that I miss,

I feel him,

Feeling that cant be define,

My tears start rolling down

Down to my cheeks

I miss him,

I miss him,

I miss him,

Does love need the feeling of missing someone??

Cause I feel it,

I miss him.

a piece of my heart:24-10-2008

he and she...

he and she...

A part of you has grown in me.
And so you see, it’s you and me
Together forever and never apart,
Maybe in distance, but never in heart.

Permalink Leave a Comment

Nasi Beriani Gam…wonder if i could do it????

November 25, 2008 at 4:09 pm (Uncategorized) ()

hehe…hari ni rajin sy post blog…well, byk request2 dr kwn2…nk resepi lain pulak… ha ni, resepi edham pulak nk…ha ni respi y ko nk…nasi beryani gam johor….jgn x cuba ae…

beriani

Bahan – bahan

500 gm beras Basmathi – dibersihkan dan ditoskan
1250ml air .
4 sm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 camca teh koma – koma atau pewarna kuning
2 camca teh esen ros
500 gm daging lembu atau ayam – dipotong kiub
3 biji bawang besar}
5 biji cili hijau }
5 ulas bawang putih}dikisar
4sm halia } halus
2 camca besar rempah beriani
2 tangkai daun ketumbar }
3 tangkai daun pudina }
3 biji tomato }dipotong kecil
100gm bawang goreng
150 ml susu sejat
sedikit buah gajus
sedikit garam
sedikit tepung gandumdicampur air untuk dijadikan bahan gam di tepi bekas nasi
.

Cara membuatnya

1. Masak beras dengan air, kulit kayu manis,buah pelaga , bunga cengkih dan buah gajus dan biar didih hingga ¾ masak. Angkat dan toskan . Ketepikan.
2. Gaul daging dengan bahan kisar dan sedikit minyak. Perap selama 30 minit.
4. Kemudian gaulkan daging bersama rempah beriani,daun ketumbar dan pudian yang dipotong kecil , tomato dan bawang goring.Goreng hingga garing dan masukkan susu.
5. Sediakan sebuah bekas dan ambil ¼ bahagian nasi dan ratakan .Ratakan pula daging yang telah dimasak dan renjiskan pewarna kuning atau koma – koma dan esen ros .
6. Ulangi proses hingga menjadi 4 – 5 lapisan nasi dan daging.Apabila selesai ,tutup bekas dengan penutupnya dan tampal sekeliling bekas dan penutupnya dengan bahan tepung.
7. Biar diatas api hingga berwap dan angkat. Buka penampal tepung dan hidang nasi

Hidangan nasi ini biasanya dihidangkan bersama kurma ayam dan telur pindang.

Permalink 4 Comments

Impetigo…

November 25, 2008 at 3:29 pm (Uncategorized) ()

Hari ni sy mencari bahan ntuk discussion besok…ni working diagnosis sy, it’s mybe…mybe yes mybe not… tired searching for the best diagnose…arghhhhhh!!!!

Impetigo is a skin infection caused by bacteria. Usually the cause is staphylococcal (staph) but sometimes streptococcus (strep) can cause it, too. It is most common in children between the ages of two and six. It usually starts when bacteria get into a break in the skin, such as a cut, scratch or insect bite.

Symptoms start with red or pimple-like sores surrounded by red skin. These sores can be anywhere, but usually they occur on your face, arms and legs. The sores fill with pus, then break open after a few days and form a thick crust. They are often itchy, but scratching them can spread the sores. Impetigo can spread by contact with sores or nasal discharge from an infected person. You can treat impetigo with antibiotics.

impetigo1 impkrustosa21

p:s/berharap discussion besok x de kesalahan mendiagnose patient lg…=)

Permalink Leave a Comment

Laksa Johor…feel like home =)

November 25, 2008 at 11:42 am (Uncategorized) ()

Well,td mase kt klass borak2 ngan aki…aki kate teringin nk mkn laksa…ha aki, ni ak letak resepi laksa johor khas ntuk ko…cuti2 ko try la buat ngan housmate ko…besok ak letak resepi laksa penang pulak ae…=)

laksa johor idaman kalbu...

laksa johor idaman kalbu...

Bahan-bahan:

  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A – (direbus dan dimesin – asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang – 1 kilo (ikan parang optional)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau – 20 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar – 3 biji
  • cili kering – 15 tangkai
  • halia – 2 ibu jari
  • lengkuas – 2 ibu jari & kunyit hidup – 2 ibu jari
  • serai – 2 batang diketuk
  • asam keping – 2 keping
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar)
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus
  • Kicap kipas udang / kicap manis
  • ** Sambal Belacan
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka – 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil

Cara-cara:

  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan

Permalink 4 Comments

Just Me =)

November 24, 2008 at 11:37 pm (Uncategorized)

Todays quotes:

~Families are like fudge – mostly sweet with a few nuts.  ~ =)

i love all of u...

i love all of u...

What I need most was to love to be loved, eager to be caught, . Happily I wraped those painful bonds around me and sure enough ; I would be lashed with the red hot-pokers or jealousy , by suspicions and fear by burst of anger and quarrel…

in love =)

atiqah n fadhli...status: in love =)

~A friend is one who walks in when the rest of the worlds walks out~


my batch--->trisakti medical student 2007

my batch—>trisakti medical student 2007

~the finest thing in da world is knowing how to belong to oneself~

me@atiqah

me@atiqah

Permalink Leave a Comment

Maggi oh Maggi….

November 24, 2008 at 12:54 pm (Uncategorized) (, , , )

cerita di sebalik sebungkus maggi 2 mcm2…sy dpt inspirasi setelah berhari2 makan maggi…

1. saat sy dan maggi 2 rase lebih bermakna bila duet scholar x masuk..mase 2 baru rase ish2 sedapnya la maggi ni kn.. kalo dpt pekena maggi tomyam ngan telur separuh masak…perghhh!!!masyuk!!!…=)

2. bila sy dh asyik mkn maggi ni…sy rs bhgia sbb terasa ramai kwn y amik berat…

mye ckp mcm ni:ko ni nk tggu sakit a ek??? x de2, kalo duet x masuk gak besok ak blanja ko..stakat 4 frens 2 x de pape la.. oh btw 4 frens 2 sebuah kedai mkn atau dgn nama lain 4 sekawan..hehe =)

fiza pulak kate : ko ni dh brape hari mkn maggi?? kalo x de duet pinjam je la duet ak..ala, ngan kwn2 pon x kn la nk segan…ak marah btol la kalo ngan kwn pon nk segan2…

ni kate qiba pulak :nnti sakit lg sush ak(qiba belikan food mase sy bru bgn tido)

—->baik kan kwn2 sy, dorg ni bakal2 doc…sbb 2 la mcm tuh…=)

3. bila mkn maggi 2 selalu teringat mskn kt umah…kdg2 meleleh air mata teringat masak lemak cili api kurang pedas,bihun sup handmade dr abi( pkl 1 pg pon sggup msak ntuk sy tau),telur msak sambal adik sy n x lupa jugak kueh2 hasil adk saya yang adam belikan…miss home =(

4. cerita maggi ni mengingatkan sy mase zaman2 skola dulu, mkn ramai2 dlm cwn pon ckup(x mcm dak laki asrama sy y mkn dlm baldi ye)…. mlm stay up buat party maggi…best tau..

5.mkn maggi buat sy belajar menghargai hidup, menghargai org2 sekeliling,mghargai duit…mghrgai apa y sy ad sekarang….sbb maggi sy blajar bersbr, sbb maggi sy kenal erti sahabat, sbb maggi sy igt keluarga…kerana sebungkus maggi 2 mengajar sy segalanya…thanks 2 maggi…

noodleResepi Pizza Maggi

Bahan-Bahan:

1 Bungkus maggi (prncah ape pn xpe, trpulang)

2 biji telur gred A Sosej (ikut suka)

Carrot (dimayang halus)

Cendawan butang (hiris nipis2)

Daun sup (dimayang halus)

Bawang besar (dihiris nipis)


Cara:

mula2 celur maggi, pastu ketepikan dulu.

then, pukul telur sehingga agak kembang.

Masukkan perencah maggi, sosej yang dipotong kecil-kecil, carot, daun sup, cendawan butang dan bawang besar serta mee maggi yang dah dicelur tadi.

Gaul hingga sebati.

Goreng didalam kuali dengan menggunakan sedikit minyak (seperti menggoreng telur dadar) sehingga masak.

(kalau nk senang, gunakan kuali yang bertangkai)


Cadangan Hidangan:

Makan semasa panas dan boleh dicicah dengan sos dan mayonis.. sedap..! try la.. selamat mencuba..

gmbr ini adalah hiasan semata..bukn hasil mskan sy ye...=)

gmbr ini adalah hiasan semata..bukn hasil mskan sy ye...=)

Permalink 7 Comments

Next page »