Laksa Johor…feel like home =)

November 25, 2008 at 11:42 am (Uncategorized) ()

Well,td mase kt klass borak2 ngan aki…aki kate teringin nk mkn laksa…ha aki, ni ak letak resepi laksa johor khas ntuk ko…cuti2 ko try la buat ngan housmate ko…besok ak letak resepi laksa penang pulak ae…=)

laksa johor idaman kalbu...

laksa johor idaman kalbu...

Bahan-bahan:

  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A – (direbus dan dimesin – asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang – 1 kilo (ikan parang optional)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau – 20 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar – 3 biji
  • cili kering – 15 tangkai
  • halia – 2 ibu jari
  • lengkuas – 2 ibu jari & kunyit hidup – 2 ibu jari
  • serai – 2 batang diketuk
  • asam keping – 2 keping
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar)
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus
  • Kicap kipas udang / kicap manis
  • ** Sambal Belacan
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka – 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil

Cara-cara:

  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan

4 Comments

  1. kegelapan tersuluh said,

    bagus
    sbagai org johor sejati
    saye mngucapkn tahniah kpd anda
    kerana mngetahui resepi tradisi johor
    (peringatan: kuah laksa johor msti pekat bru ngancam)
    bile nk bg resepi bnasi beryani gam weyh

  2. addictwithblue said,

    okay2 pasni ak x buat dah laksa johor cair…pasni ak buat y pekat punya..ko request nasi beryani gam ek?? ok ak post nnti =)

  3. amy said,

    halU..thx 4 d recipe.
    then i mintak izin gune gamba ni ek.mekaseh.🙂

    • addictwithblue said,

      hehehe,,sure2..i pon amik gmbr ni kt google je..=)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: